Hírek 

Új lehetőségek a látássérültek gyógyításában

Betüméret:

A Nyírségi Látássérültek Egyesülete 2010.11.25-én konferenciára hívta az Iparkamara nagytermébe a látássérülteket és a velük kapcsolatban álló szervezetek képviselőit.A nagy teremben közel 100 érdeklődő foglalt helyet,figyelmesen hallgatva a Budapestről érkező Prof..Dr. Németh János tanszékvezető egyetemi tanár előadását.

A konferencia témája több területet is átfogott. A professzor úr bemutatta a vakság kialakulásának lehetséges okait,és beszélt arról,hogy a megelőzést,már gyermekkorban el kell kezdeni. A látáscsökkenés illetve látásromlás különös képen a koraszülött gyerekeknél jelenthet nagy problémát,de folyamatos ellenőrzéssel megfelelő segítséggel és gondos orvosi kezeléssel -e problémák jól korrigálhatók.Az előadás érintette a makula degeneráció fontos problémáit majd e téma folytatása ként részletesen beszélt a cukorbetegség következménye ként fellépő szemkárosodásokról. Az előadó felhívta a jelenlévők figyelmét arra,hogy figyelemmel kell kísérjék a cukorbetegségük állapotát,hiszen 15 év is eltelhet addig,hogy -e betegség következménye ként a látásunkat teljes egészében elveszíthetjük.45 éveskor felett ajánlatos évente legalább egyszer szemészeti szűrővizsgálaton megjelenni,hogy korrigálhatók legyenek a látásunkban bekövetkezett változások. Hiszen nagyon fontos,hogy az időben felfedezett problémákkal a látásrehabilitációra juttassuk a betegeket és így orvosi segítséggel,ezek a problémák jól korrigálhatóak lesznek. Az előadás legérdekesebb része a Magyarországon kísérleti jelleggel bevezetésre kerülő retina chip implantátum beültetése volt,amely 5 látássérült számára lesz a programban elérhető és segítséget nyújt majd ahhoz,hogy valamilyen szinten kiléphessen a beteg a vakság világából . Diákkal és rövid filmmel ismertette a részt vevőkkel az előkészítés és a műtét teljes folyamatát.
Ez a tudósítás nem alkalmas arra,hogy az előadásról részletesen beszámoljon, de az érdeklődők számára egyesületünk szívesen nyújt felvilágosítást,és rövid tájékoztató olvasható honlapunkon,mely elérhető a www.nyirlategy.hu, vagy a www.lataskozpont.hu oldalakon.
Köszönjük az egyesületnek és minden segítőnek,hogy megszervezték ezt a hasznos ismeretterjesztő előadást.

Jakab Sándorné
elnök